Ordlista
De här medicinska termerna kommer du att komma i kontakt med om du har spridd bröstcancer.
Adjuvant behandling
En behandling som ges efter en operation för att reducera risken för återfall.
Anamnes
En sammanställning av information som kan vara av vikt för diagnostik och vård, exempelvis andra sjukdomar och mediciner. Kallas ibland sjukdomshistoria.
Anemi
Blodbrist eller försämrade blodvärden. Leder till trötthet och orkeslöshet. Anemi är en vanlig förekommande biverkan hos patienter som får cytostatika.
Anti-emetiska läkemedel
Läkemedel som minskar eller förhindrar illamående.
Antihormoner
Läkemedel för behandling av hormonreceptorpositiv bröstcancer, finns i tablettform och injektion.
Antikroppar
Så kallade biologiska läkemedel som riktar in sig på specifika mål hos cancercellen och ska skydda kroppen mot främmande ämnen.
Antiöstrogen
Se Antihormoner.
Avancerad bröstcancer (ABC)
Innebär till exempel att patienten har en stor tumör eller spridning till många lymfkörtlar, eller tumörer i andra organ. Begreppet omfattar lokalt avancerad, metastaserad eller spridd bröstcancer.
Axill
Armhåla.
Axillutrymning
När lymfkörtlar i armhålan tas bort.
B-symtom
Nattliga svettningar, feber och viktnedgång.
Benign tumör
Godartad. En benign tumör är ofarlig och saknar förmåga att sprida sig.
Bilddiagnostik
När man skapar detaljerade bilder av områden inne i kroppen. Exempel på metoder är datortomografi och magnetkamera.
Biologiskt läkemedel
Biologiskt läkemedel är ett läkemedel som innehåller ett aktivt ämne som produceras i eller utvinns från en biologisk källa, som till exempel levande celler eller organismer.
Biopsi
Ett vävnadsprov för att analysera om tumörceller finns i kroppen. Tas ofta för att kunna ställa diagnos.
Biosimilarer
En biosimilar är ett biologiskt läkemedel som utvecklats för att vara mycket likt ett redan existerande biologiskt läkemedel. Se biologiskt läkemedel.
Bisfosfonater
Läkemedel mot bennedbrytning. De stärker benen och bromsar eller förhindrar skelettskador och sänker också kalciumnivåerna.
Blodstatus
Ett blodtest som visar mängden av varje typ av blodcell i ett blodprov.
Boost
Extra strålbehandling (innebär oftast en extra veckas strålning).
BRCA1, BRCA2
Två bröstcancergener som ger ökad risk att utveckla ärftlig bröstcancer.
Bröstbevarande kirurgi
Bröstbevarande operation är den vanligaste operationsmetoden. Metoden innebär att cancertumören tas bort med en marginal med frisk vävnad. Bröstvävnaden som är kvar förs samman för att återställa bröstformen.
Cancer in situ
En mycket tidig cancerform/Förstadium till bröstcancer. Cancer in situ (”in situ = på plats). Växer eventuellt endast i de cellager där den uppstått, kan inte sprida sig till andra organ.
Celler
Små strukturer som bygger upp alla levande organismer och vävnaderna i kroppen. Cellerna förnyar sig själva genom att delas och bilda nya celler.
Cellgift
Se Cytostatika.
Cellproliferation
Betecknar att celler växer och delar sig vilket leder till att cellantalet ökar med bibehållen cellstorlek. Sker normalt i kroppen, vid cancer sker detta med högre frekvens. Cellproliferation avser ofta tumörens tillväxthastighet.
Cytologi
Cellära. Cytologi är en gren inom patologin där man diagnostiserar sjukdomar, ofta tumörsjukdomar, genom mikroskopundersökning av celler.
Cytostatika/Kemoterapi
En behandlingsform som slår mot de celler i kroppen som delar sig. Då cancerceller växer betydligt snabbare än friska celler slår kemoterapin hårdast mot dem. De friska cellerna blir också påverkade vilket är anledningen till att patienten får olika biverkningar, t.ex. tappa håret.
Cysta
En vätskefylld blåsa som kan uppkomma i många av kroppens organ.
Datortomografi
Kallas även skiktröntgen. Använder en serie av horisontella snittbilder för att skapa en detaljerad uppfattning av områden inuti kroppen. Ibland använder man en kontrastvätska, som sväljs eller injiceras, för att vävnader och organ ska synas tydligare.
Duktala carcinom
Är den vanligaste formen av bröstcancer. Den utgår från det lager av celler som klär insidan av körtelgångarna.
Epidemiologi
Läran om sjukdomars förekomst och orsaker. En epidemiolog undersöker bl. a. hur miljöfaktorer, levnadsvanor och genetiska faktorer påverkar hälsa och sjukdomsuppkomst.
ER
Östrogenreceptor. Tex innebär ER+ att tumören är hormonpositiv och behandlas oftast med antihormoner som hämmar tumörens tillväxt.
Evidens
Vetenskapliga belägg/bevis. Klinisk evidens innebär att det finns vetenskapliga bevis för att t. ex. en behandling har avsedd effekt.
Fatigue
Medicinsk term för en onormal trötthet eller utmattning som drabbar många cancerpatienter.
FEC
Vanlig kombination av cytostatika; Fluorouracil (5-FU), epirubicin och cyklofosfamid.
Fibroadenom
Godartad knöl. Ett ofarligt tillstånd där man har en eller fler bindvävsknutor i brösten. Detta kan förekomma i ena eller båda brösten och är vanligast hos kvinnor i övre tonåren och upp till trettio års ålder.
Galaktografi
Undersökning av bröstens mjölkgångar. Kontrastmedel sprutas in i den aktuella bröstgången via gångöppningen i bröstvårtan med en speciell trubbig nål.
HER2
HER2 (human epidermal growth factor receptor 2) är ett protein som finns på ytan av flera celler i kroppen. Proteinet styr hur celler växer och delar sig.
HER2-positiv bröstcancer
Vid HER2-positiv bröstcancer finns onormalt många HER2-proteiner, vilket vilket gör att cancercellerna växer fortare. Proteinet kan blockeras med målinriktade läkemedel.
Hormonell behandling
Behandling som endast fungerar på tumörer som är hormonkänsliga och kan då behandlas med läkemedel som påverkar hormonsystemet. Används som tilläggsbehandling efter kirurgi för att förhindra återfall. Se även Antihormoner.
Hormonreceptorpositiv bröstcancer
Är den vanligaste formen av bröstcancer och kallas också hormonkänslig bröstcancer, hormonreceptorpositiv bröstcancer eller östrogenreceptorpositiv bröstcancer. De har tumörer som är beroende av kvinnligt könshormon – östrogen och/eller progesteron för att kunna växa.
Hormonreceptorer
Ett cellprotein som binder till sig ett specifikt hormon. Hormonet ger sedan signaler till cellen, och därefter sker olika förändringar inne i cellen.
Immunterapi
Behandlingen syftar till att stimulera patientens immunförsvar för att mer effektivt angripa cancercellerna. Detta kan göras t. ex. genom att ge patienten specifika antikroppar eller vaccin. Se antikroppar.
In situ
”På plats”. Förstadium till cancer.
Incidens
Antal nya fall av en sjukdom i en population under en viss tidsperiod.
Inflammatorisk bröstcancer (IBC)
En allvarlig och aggressiv form av bröstcancer som kännetecknas av en inflammation i bröstet med symtom som rodnad, ömhet och svullnad.
Invasiv cancer
Kallas vanligen enbart cancer. Har förmåga att växa in i tilliggande vävnad och att sprida sig till andra organ. Jämför med cancer in situ.
Kemoterapi
Se Cytostatika
Kirurgi
Operation.
Klinisk studie
Studie på friska eller sjuka individer för att utvärdera effekt av en viss behandlingsmetod. Kallas även klinisk prövning. En forskningsstudie som testar hur nya läkemedel eller medicinska metoder fungerar på patienter. Studierna delas in i olika faser - fas I, fas II, fas III och fas IV.
Klinisk mammografi
En mer genomgående form av mammografi som fås genom remiss. Till skillnad från hälsokontrollsmammografi genomförs fler avbildningar. Kompletteras även ibland med ultraljud.
Klinisk undersökning
Innebär att läkaren noggrant undersöker kroppen.
Vid bröstsjukdom är läkaren speciellt noggrann med att inspektera och känna igenom brösten och lymfkörtlarna i armhålorna och på halsen.
Kontaktsjuksköterska
Alla patienter med bröstcancer har rätt till en fast kontaktsjuksköterska som blir den huvudsakliga kontaktpersonen i vården. Kontaktsjuksköterskan har det övergripande ansvaret för patienten och närstående under hela vårdkedjan och den huvudsakliga uppgiften är att informera om kommande steg i behandlingen och ge stöd.
Kortison
Ett hormon som förekommer naturligt i kroppen.
Kortisonpreparat
Läkemedel som innehåller syntestiskt hydrokortison och är ett vanligt förekommande antiinflammatoriskt läkemedel.
Kronisk bröstcancer
Innebär att patienten lever med spridd cancer som den inte kan bli botad från. Med rätt behandling kan spridningen bromsas eller stoppas och patienten kan leva med sjukdomen.
Kurativ behandling
Botande behandling.
Laboratorietester
Inom cancerområdet söker dessa tester efter tecken på cancer och dess utveckling. Exempel är tester för tumörmarkörer och blodstatus.
Lex Maria
Vid allvarlig vårdskada ska vårdgivaren/vårdpersonal göra en anmälan till
Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Lobulär carcinom
Bröstcancer som uppstår i mjölkkötlarna.
Lokalt avancerad bröstcancer
Cancerceller som spridit sig lokalt i bröstet, till närliggande vävnader som hud, muskler eller till lymfkörtlarna.
Lokalt återfall
Bröstcancer som återkommer i samma bröst.
Lymfkörtlar
Små organ i kroppen som kan indikera spridning av cancer om de blir inflammerade eller förstorade. Detta kan vara ett viktigt verktyg för att bedöma i vilka stadium cancern är.
Lymfterapi
Behandling av lymfödem. Flera metoder används såsom: andning, manuellt lymfdränage, rörelseövningar, kompression samt lätt massage.
Lymfödem
En svullnad som uppkommer när lymfvätska samlas i kroppen, kan uppkomma efter att lymkötlar opererats bort.
Magnetkamera (MR)
Använder radiovågor och en kraftfull magnet för att skapa detaljerade bilder av organ inuti kroppen.
Malignitetsgrad
Ett mått på hur mycket cancercellerna skiljer sig från normala celler i bröstvävnaden.
Malign tumör
Elakartad (jämfört med benign).
Mammografi
Röntgenundersökning av kvinnors bröst. Används också vid screening för att hitta bröstcancer i ett tidigt stadium.
Mastektomi
Operation då hela bröstet tas bort. Oftast tas bröstvårtan bort och bröstkorgsväggen blir platt.
Metastas
Kallas även dottertumör, när cancern har spridit sig till andra delar av kroppen och bildat en dottertumör.
Metastaser
Tumörer som uppstår när cancern sprids till andra organ i kroppen, till exempel när bröstcancer sprids från bröstet till skelettet.
Metastaserad bröstcancer (MBC)
Spridd bröstcancer som även kallas kronisk bröstcancer eftersom det går att bromsa sjukdomen men inte att bota den. Innebär att cancerceller har spridit sig till andra delar av kroppen.
Modertumör
Kallas även primärtumör eller ursprungstumör.
Morbiditet
Sjuklighet. Antalet sjukdomsfall i en population.
Morfinpreparat
Smärtlindrande läkemedel för smärtlindring vid cancer.
Mortalitet
Dödlighet. Antalet dödsfall för en viss sjukdom i en population.
mTOR-hämmare
Används i behandlingen av hormonpositiv bröstcancer för att ytterligare förbättra effekten av endokrin terapi. Läkemedlet blockerar proteinet mTOR som har betydelse för cancercellernas tillväxt.
Multidisciplinära team
Består av läkare med olika specialistkunskaper på sjukdomen. Eexempelvis kirurg, patolog, mammografiläkare, onkolog samt sjuksköterskor och annan vårdpersonal med speciell kompetens. Tillsammans går de igenom varje patientfall för att diskutera om vad nästa steg blir för den specifika patienten.
Multifokal
När den ursprungliga tumören gett upphov till ytterligare tumörer i bröstet. Vid multifokal bröstcancer återfinns tumörerna som regel i samma del av bröstet. Motsatsen till unifokal.
Mutation
En förändring i våra gener (arvsanlag, DNA) som kan vara skadlig och kan leda till att cellen förvandlas till en cancercell.
Målstyrd behandling
En behandling som riktar in sig på speciella egenskaper hos cancerceller, för att hindra dem från att växa och dela sig.
Neoadjuvant behandling
En behandling som ges innan en operation som syftar framförallt till att krympa tumören så att den blir lättare att operera eller stråla bort.
Objective Response Rate (ORR)
Andelen av patienter i studie som anses har svarat på den undersökta behandlingen. Oftast bedöms en patient som ”responder” om hans/hennes tumör har antigen:
- krympt (nått partiell respons-PR),
- försvunnit helt (nått komplett respons-CR).
Onkolog
Cancerläkare
Onkologi
Läran om tumörsjukdomar.
Onkoplastik
Omformning av bröstet. Används när större omformningar av bröstet behöver göras, till exempel när brösttumören är stor eller om tumören finns i den nedre eller centrala delen av bröstet.
Palliativ
Lindrande vård. Syfte att främst lindra sjukdomssymtom, inte bota.
Palpation
En medicinsk undersökningsmetod där läkaren känner igenom bröstet med fingrarna.
Pagets sjukdom
Eksemliknande tillstånd och onormala hudförändringar på bröstvårta och/eller vårtgård. Det kan då finnas områden med cancervävnad eller förstadier till cancer i bröstvårtan. (Ej att förväxla med den kroniska skelettsjukdom som också kallas Pagets sjukdom.)
Papillom
En som regel godartad form av tumör.
Partiell mastektomi
Bröstbevarande kirurgi då endast en del av bröstet tas bort.
Patogenes
Beskrivningen av uppkomst och utveckling av sjukdom.
Patologi
Sjukdomslära. En patolog undersöker tumörer för att ta reda på om de är godartade eller elakartade, samt vilken cancertyp.
PET
Förkortning för positron emissions tomografi. En lite mängd radioaktiv vätska injiceras i ett blodkärl och en scanner tar sedan en detaljerad bild som kan användas för att leta efter abnormiteter i kroppen.
Portvaktskörtel, sentinel node
Oftast undersöks den första lymfkörteln i armhålan (för att konstatera eller utesluta spridning), den så kallade portvaktskörteln. Portvaktskörteln heter på engelska ”sentinel node” och därför kallas denna undersökning ofta sentinel node.
Postoperativ
Efter operation.
Prevention
Förebyggande åtgärder.
Primärtumör
Se, modertumör.
Progesteron
Gulkroppshormon, ett kvinnligt könshormon.
Progression
När tumörer blir större, eller då cancern sprids i kroppen.
Progressionsfri överlevnad (Progression-Free Survival, PFS)
Tid från första dos av läkemedlet i studien (eller tid från randomiseringen) fram till sjukdomsprogression eller död oavsett orsak.
Progressiv sjukdom
Om tumören fortsätter växa. Ökad tillväxt.
Punktion
Provtagning med nål/kanyl för att ta ut delar av innehållet för analys.
Radikal
Operation där man avlägsnar all identifierbar tumörmassa med tillräcklig marginal.
Radioterapi
Se strålbehandling.
Randomiserad klinisk studie
Studie på friska eller sjuka individer för att utvärdera effekt av en viss behandlingsmetod där individerna slumpmässigt fördelas i olika behandlingsgrupper. Kallas även klinisk prövning.
Randomisering
Slumpmässig fördelning av patienter i olika behandlingsgrupper i en klinisk studie.
Receptor
En proteinmolekyl på cellytan som skickar signaler in i cellen, till exempel östrogenreceptorer som östrogen binder till. Östrogenet stimulerar cancercellen att växa.
Rehabilitering
Rehabilitering vid cancer är åtgärder som kan hindra eller minska den negativa påverkan som sjukdomen kan ha på olika sätt för patienten och eventuella närstående.
Remiss
En skriftlig begäran om bedömning, undersökning eller behandling till en annan enhet eller ett laboratorium.
Remission
När tumörer krymper (partiell remission). I vissa fall krymper de så mycket att de inte längre kan upptäckas med test och bilddiagnostik (total remission).
Röntgen
Man använder radioaktiv strålning för att ta bilder, eller för strålbehandling.
Screening
Undersökning för att hitta en sjukdom tidigt eller innan den visar symtom, tex mammografi.
Second opinion
Enligt patientlagen har patienter med livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada möjlighet att inom eller utom det egna landstinget få en ny medicinsk bedömning.
Sentinel node
Se portvaktskörtel. Om denna lymfkörtel är frisk betyder det att de andra körtlarna i armhålan sannolikt också är det.
Serom
Ansamling av sårvätska. Vanligt efter bröst-operation.
Smärtdagbok
En dagbok för patienter att värdera sin dagliga smärta på en skala från 0–10 där 0 står för ingen smärta alls och 10 för värsta tänkbara smärta. Smärtlindrande behandling kan sedan mätas med hjälp av skalan som kallas VAS (visuell analog skala).
Specialistsjuksköterska
Sjuksköterska med fördjupad kunskap och vidareutbildning inom ett specifikt område, exempelvis onkologi.
Spridd bröstcancer
Se Avancerad och Metastaserad bröstcancer.
Stabil sjukdom
När tumören som behandlas inom en klinisk prövning slutar växa men inte minskar i volym kallas det stabil sjukdom.
Stadium
Stadierna av cancer (I-IV eller 1-4) används för att beskriva hur långt cancern spridits i kroppen.
Stadium 0
Den allra tidigaste formen av bröstcancerstadiet kallas cancer in situ, cancer på plats. Det är ett förstadium till cancer och de flesta har inga symtom.
Stadium 1 / I
Ett tidigt staium. Tumören är mindre än två centimeter och har inte spridit sig till lymfkörtlarna.
Stadium 2 / II
Tumören är mellan två till fem centimeter och kan även ha spridit sig till lymkörtlarna.
Stadium 3 / III
Tumören är större än fem centimeter eller en mer omfattande spridning till lymfkörtlarna har skett. Den kan även ha spridit sig till brösthålan eller överliggande hud.
Stadium 4 / IV
Här finns tumörer av alla storlekar som vanligen angripit lymkötlar. Cancern har spridit sig, metastaserat, i till exempel lungor, lever, skelett.
Strålbehandling
Behandling med joniserande strålning. Kallas även radioterapi. Målet är att döda cancercellerna. Strålbehandling kan ibland ersätta kirurgi och på ett bättre sätt bevara organets funktion.
Symtom
Tecken på sjukdom.
Terapi
Behandling.
Tidig bröstcancer
Avser oftast stadierna 0, I eller II.
TNM-klassificering
Ett klassificeringssystem som används av läkare för att beskriva hur långt cancern har spridits i kroppen, för att kunna bedöma det övergripande stadiet.
- T stadier (tumör). Storleken på tumören i bröstet.
- N stadier (”nodes”, lymfkörtlar). I vilken omfattning cancern har spridits till lymfkörtlarna närmast bröstet.
- M stadier (metastaser). I vilken omfattning cancern har spridits utanför bröstet till andra delar av kroppen, som skelett, lever och lungor.
Läkaren sammanställer TNM-resultaten för att få fram ett övergripande stadium.
Total överlevnad
Tid från första dos (eller tid från randomiseringen) fram till död oavsett orsak.
Trippeldiagnostik
En utredning av brösttumörer som innefattar klinisk undersökning, mammografi eller ultraljud och vävnadsprov.
Trippelnegativ bröstcancer
Denna typ av cancer är varken hormonkänslig eller har några receptorer för HER2. Mellan 10 och 20 procent av all bröstcancer beräknas vara trippelnegativ.
Tumör
Knöl eller svulst. Kan både vara god- eller elakartad.
Tumörbörda
Antalet cancerceller, storleken på en tumör eller den mängd cancer som finns i kroppen
Tårtbitsoperation
Bröstbevarande kirurgi. Innebär att en del av bröstet opereras bort.
Ultraljud
Metod för diagnostik eller behandlingsuppföljning. Läkaren kan urskilja eventuella avvikelser och även ta bilder på de områden som önskas. Metoden anses helt ofarlig.
Unifokal
En härd av cancerceller.
VAS-skala
Visuel Analog Skala. Patienten anger sin smärta antingen med en markör eller ett kryss utmed en exakt 10 cm lång linje, med ändpunkterna "ingen smärta = 0" till "värsta tänkbara smärta =10".
Återfall
När cancer kommer tillbaka, efter en period när ingen cancer har kunnat upptäckas. Det han hända månader eller år efter den första behandlingen. Cancer kan återkomma där den först uppstod, eller någon annanstans i kroppen.
Ärftlig bröstcancer
Ärftliga mutationer som kan orsaka cancer, tex ärftliga bröstcancergener, BRCA1 och BRCA2.
Östrogen
Ett av de två kvinnliga könshormonen, det andra är progesteron. Östrogennivåerna hos kvinnor varier under varje menstruationscykel.
Östrogenreceptorpositiv bröstcancer
Se Hormonpositiv bröstcancer.