Få hjälp med dina biverkningar

Om du får biverkningar av din behandling finns det mycket du kan göra själv. Din doktor kan också hjälpa dig att må bättre under din behandling. Läs mer om olika biverkningar, och vad du kan göra.

Alla får olika biverkningar

Vilka biverkningar du får beror på vilken typ av cancerbehandling du får, och varierar mellan olika läkemedel. Alla reagerar olika på behandling, så du kanske får andra biverkningar än någon annan som tar samma läkemedel. En del får inga biverkningar alls, men behandlingen fungerar ändå.

Det finns ingen mirakelkur som helt tar bort biverkningar, utan det gäller att hitta vad som fungerar för dig. En del tycker till exempel att träning och kompletterande behandlingar som yoga eller akupunktur är till hjälp.

 
sovande kvinna

Vanliga biverkningar och vad du kan göra

Det är vanligt att man blir trött eller utmattad, känner smärta, får problem med illamående kräkningar och diarré. Håravfall, lågt antal vita blodkroppar och att man går upp eller ner mycket i vikt är andra vanliga biverkningar.

Många tycker att biverkningarna är värst de allra första dagarna efter behandlingen. Därför är det en bra idé att planera för det. Boka inte in stora händelser eller saker som du inte kan boka om under de första dagarna efter intravenös behandling. Ta istället hand om dig själv de här dagarna.

Berätta alltid för din doktor eller din sköterska om alla biverkningar du känner av. De kan avgöra om de beror på behandlingen eller på själva cancern, och hitta sätt att hjälpa dig om du tycker att biverkningarna är för svåra att hantera. De kan ändra dosen eller hitta en annan behandling, som du kanske tolererar bättre. Det kan också finnas kompletterande behandlingar, som kan hjälpa dig med biverkningarna. Kanske måste doktorn justera behandlingen, eftersom vad som upplevs som en biverkning kan vara ett tecken på att cancern växer.

Smärta

Effektiv smärtlindring kan göra mycket för att du ska må bättre. Det kan hjälpa till att minska ångest, trötthet, depression och förbättra din sömn och ditt allmänna välmående. Det är därför viktigt att din läkare eller sköterska får veta om du har problem med smärta. De kan skriva ut något läkemedel som hjälper, eller rekommendera metoder för smärtlindring.

För gärna journal över hur du mår, till exempel om smärtan blir värre på natten eller när du gör särskilda saker. Det är viktigt för din doktor att veta:

  • Hur din smärta känns
  • Hur länge den varar
  • Exakt var det gör ont
  • Hur smärtan påverkar ditt dagliga liv
  • När du får ont
  • Vad som gör att du mår bättre eller sämre

Var inte rädd att bli beroende, om du får starka smärtlindrare som morfin. Du blir inte beroende om du behöver medicinen för din smärta. Lättare träning, eller kompletterande behandlingar som akupunktur, massage och avslappningsövningar kan också hjälpa dig att kontrollera din smärta.

Fatigue

Om man drabbas av fatigue är man mer än bara trött, man är totalt utmattad. Utmattning kan vara en fysisk effekt av cancern själv, eller en biverkning av cancerbehandlingen. Det kan också bero på hur du sover, eller på oro och stress.

För att må bättre när du känner dig utmattad kan du

  • Äta bra mat på regelbundna tider
  • Träna regelbundet, en promenad i friska luften räcker
  • Ta en tupplur när du behöver
  • Ta korta pauser
  • Be familj och vänner om hjälp, eller
  • Ställa in saker när du inte orkar.

Kom ihåg att det inte är ditt fel att du är trött. Berätta för din doktor eller någon annan i ditt vårdteam, de kan ibland skriva ut medicin mot utmattning.

Fatigue- trötthet vid spridd bröstcancer
 

I denna film berättar Karin Ahlberg, som är sjuksköterska och professor I vårdvetenskap vid sjukhuset I Göteborg om fatigue och vad du kan göra själv som patient för att hantera dina besvär med trötthet I samband med en cancerdiagnos.

 

 

Illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar kan göra dig trött, och kan också leda till allvarligare problem, som uttorkning eller svårighet att få i sig näring. För att minska illamående kan du

  • Testa lättare träning,
  • Öppna fönstren för att få in frisk luft,
  • Undvika fet, stark eller mycket söt mat,
  • Äta kalla rätter och mild, lättsmält mat,
  • Äta ingefära och citron som kan minska illamåendet, och
  • Äta små portioner regelbundet.

Berätta för ditt vårdteam hur du mår, det finns även läkemedel som du kan prova för att må bättre.

Illamående I samband med en cancerbehandling
I denna film berättar Parvin Ghotasloo om vad illamåendet kan bero på men också vad du kan göra själv för att undvika illamående I samband med en cancersjukdom.
 

 

Sömnproblem och sömnlöshet

Många saker kan påverka din sömn när du får cancerbehandling. Smärta och andra biverkningar, stress, ångest och depression är några. Du kan ha svårt att somna på kvällen, vakna ofta på natten, eller vakna tidigt på morgonen. Det kan påverka din vardag, och bli en stressfaktor i sig. För att sova bättre finns det flera olika saker du kan prova

  • Försök behålla dina normala sovvanor, även om du egentligen alltid vill sova.
  • Se till att ditt sovrum är mörkt och tyst.
  • Ha en dagbok bredvid sängen, och skriv ned dina tankar eller vad du oroa dig för om du inte kan somna.
  • Pröva massage, meditation och mindfullness, eller andra avslappningsövningar som tai chi eller yoga.
  • Drick något varmt utan koffein innan du går och lägger dig.

Om det inte hjälper, kan din doktor skriva ut läkemedel om du behöver det.

Koncentrationssvårigheter och kognitiva förändringar

Fysiska eller känslomässiga förändringar kan göra att du få koncentrationssvårigheter eller kognitiva förändringar. Det kan ha samband med din behandling, men behöver inte ha det. Det är viktigt att du berättar om alla koncentrationsproblem för ditt vårdteam.

Håravfall

Det är troligt att ditt hår förändras om du får cytostatika. Inte alla sådana läkemedel får dig att tappa håret, men ditt hår kan också bli tunnare eller torrare. Att tappa håret kan vara väldigt omskakande och det kan vara en bra idé att klippa håret kort om det är risk för att du kommer att tappa det. Det kan hjälpa dig att återfå kontroll över situationen istället för att bara vänta på att håret ska falla av. Gör det som känns rätt för dig!

En del sjukhus har personer som kan hjälpa dig med idéer och tips om olika huvudbonader, som sjalar och peruker. Fråga din sköterska eller doktor om det finns sådana personer på ditt sjukhus.

Vid vissa, men inte alla, cellgiftsbehandlingar kan skalpkylning vara ett effektivt sätt att förhindra håravfall. Fråga din doktor om det kan hjälpa vid din behandling, och om skalpkylning erbjuds vid din klinik.

Patientstödsgrupper kan ge råd och stöd om hur man kan hantera förändringar i sitt utseende.

Biverkningar I samband med antihormonell behandling

Antihormonell behandling, eller endokrin terapi som det också kallas, är en vanlig behandling för patienter med spridd bröstcancer och används vid behandling av bröstcancer som är känslig för hormoner (hormonreceptorpositiv).

Dessvärre kan behandlingen medföra en del biverkningar såsom muskelvärk, muskelsvaghet och ledstelhet.

Film med Mia om Antihormonell behandling

Sjuksköterskan Mia Sjöberg som jobbar på onkologkliniken i Göteborg ger i denna film tips och råd för att hantera biverkningar vid antihormonell behandling.